Számos érdeklődés érkezik be hozzánk azzal kapcsolatosan, hogy miként lehet valakiből villanyszerelő. Sőt, az érdeklődések tárgya rendszerint, hogy mi a feltétele annak, hogy az adott személy regisztrált villanyszerelő legyen. Nyilván ezt egy mondatban nehéz lenne összefoglalni, így alábbi bejegyzésünkben kísérletet teszünk rá, hogy elmondjuk mik is a szakma feltételei.

Először is: megfelelő gyakorlatra van szükség

Ahhoz, hogy valaki regisztrált villanyszerelő legyen elengedhetetlen, hogy előzetesen tanuljon és részt vegyen egy vizsgán. Ha például az illető Győrben vagy Pesten vizsgázik le, akkor az összes áramszolgáltató elfogadja az alapjogosultságot. Fontos tudni, hogy a központi nyilvántartás, a regisztrációs szám kiadása és a vizsgák központi szervezése Budapesten a MEE VET-nél történik. A regisztrált villanyszerelő jogosultság megszerzésének egyik alapfeltétele pedig a gyakorlati idő, ami nyilván a végzettségtől is függ. Szakirányú szakmunkás vizsgával öt, míg technikusa vagy középfokú mérnöki szakképesítéssel három év szakmai gyakorlatra lesz szükség, a mestervizsgához azonban nem kell gyakorlati időt igazolni.

Mi a helyzet a mérőhelyek kialakításával?

A mérőhelyek kialakítása trükkös dolog, hiszen csak regisztrált szerelők végezhetik. Éppen ezért fontos, hogy olyasvalakit hívjunk villanyszerelői munkára, aki egészen biztosan rendelkezik szakmai gyakorlattal és persze regisztrációval arra, hogy elvégezze az adott feladatot. Ami fontos, hogy a fogyasztásmérő szekrény, amelybe a bekapcsolás során a mérő, illetve a kismegszakítok kerülnek az Ön tulajdonát képezik, így azok beszerzéséről és javításáról is Önnek kell gondoskodnia. A mérőhelyek kialakítása során lényeges, hogy csak a szolgáltató által javasolt és elfogadott szekrények valamelyikében lehet elhelyezni. Ezeket a szekrényeket persze a szerelők jól ismerik. Ami szintén nagyon fontos, hogy a mérőszekrényt könnyen megközelíthető, külső behatások ellen védett helyen kell elhelyezni, lehetőség szerint zár helyen, belső helyiségben. Nedves helyiségbe semmi esetre se kerüljön a fogyasztásmérő-szekrény!